tisdag 28 juni 2011

Tappat (be)greppet?

Vi måste reda ut begreppen! Vi får inte slarva med begreppen. Exempelvis ordet doft används slentrianmässigt i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det finns till och med de som säger att det doftar illa! Det är bara blommor och kvinnor som doftar, allt annat luktar eller stinker. Det lärde jag mig av min biologilärare i 7:an och det har jag haft mycket nytta av i livet.

Ett annat begrepp som jag diskuterat många gånger är - vad är en idrott och vad är en sport? Ska vi se om vi kan få någon rättsida på dessa begrepp? Först enligt Wikipedia.
Wikipedia:
Sport är ett samlingsbegrepp för olika aktiviteter med tävlingsmoment.

Idrott kan definieras som kroppsövningar med fysisk aktivitet för att få motion och rekreation.

Skillnad enligt Wikipedia:
Sport är ett mer omfattande begrepp än idrott. Den huvudsakliga skillnaden ligger i att idrott lägger störst vikt på utövaren själv, den egna insatsen och kroppskontroll, som i till exempel friidrott, skididrott, skridskoidrott, boxning, tennis, handboll och fotboll. Sport, däremot, har gärna att hjälpmedel (redskap, framkomstmedel eller djur) som en grundläggande förutsättning. Exempel är segelsport, motorsport och hästsport. Skillnaden mellan idrott och sport blir dock hela tiden mindre och i dagligt tal används begreppen om varandra.
Idrott kan emellertid också innefatta vissa aktiviteter som inte kan kallas sport, då de saknar tävlingsmoment, till exempel motionsidrotter som jogging, stavgång och aerobics. Samtidigt har sport en vidare definition än idrott på så sätt att även icke-fysiska aktiviteter vissa former av spel räknas in i det begreppet.

Idrott är en produkt av lek och spel. Lek anses gärna vara en frivillig verksamhet utan fasta regler och utan någon historia. När en lek blir mer formaliserad, det vill säga får ett regelverk och en historia kan man börja prata om ett spel. Vi skiljer mellan tre olika sorters spel. Färdighetsspel är en form av spel där deltagarnas färdigheter är avgörande för resultatet. Chansspel är spel där tillfälligheter och slumpen bestämmer utgången. Samarbetsspel är spel där deltagarna måste samarbeta inbördes för att nå på förhand formulerade mål.

Så om vi ska börja använda begreppen rätt och enligt min tolkning av Wikipedia så borde det vara så att det breda begreppet sport är de aktiviteter man kan tävla i som exempelvis schack, hästhoppning, rally och isdans. Medans Idrott är aktivitet där individen själv använder kroppen för att få motion och rekreation.

Så sporter som i dag ibland kallas för lagidrott sorteras in under samarbetsspel exempelvis fotboll och ishockey. Störtlopp, skidskytte och curling räknas förstås in under chansspel då de yttre omständigheterna gör resultatet slumpmässigt. Till färdighetsspel räknas förstås exempelvis höjdhopp, kula, 100 meter och klättring.

Så kan jag då ge exempel på vad som räknas som idrotter? Ja, idrott är då en fysisk aktivitet för motion och rekreation som inte är ett spel, som alltså inte avgörs av slumpen, ren skicklighet eller är en gruppaktivitet. Kvar är exempelvis idrotterna löpning över 100 meter och exklusive häckar, simning utom de kortaste sträckorna, triathlon, tempo cykling (i linjecykling är det för mycket slump och klassas därför som chansspel), orientering, 10-kamp, 7-kamp, längdskidor med flera.

Så nu borde ni fått fotfäste på isvägen av hala ord när jag rett ut begreppen doft, sport och idrott, frågor på det kom?

2 kommentarer:

  1. Tack för att du reder ut begreppen åt oss!!

    Själv har jag satt likhetstecken mellan sport och idrott, men för att ingå i någon av kategorier krävs rejäl pulshöjning (pga fysisk ansträngning). Således är exempelvis varken golf eller bowling idrott eller sport, de ingår i gruppen hobby (eller möjligtvis spel) för mig.

    Aktiviteter som involverar hästar blir endast idrott eller sport om man byter plats på ryttaren/kusken och hästen. Exempelvis om hästen sätts på en vagn och kusken drar hästen. Då, vips, har vi en sport.

    Dock kan stor skicklighet krävas för att bli bra inom en hobby eller lek. (Som golf, schack, bowling, skytte, trav mm.) Men, för att få respekt från mig (vilket naturligtvis är det viktigaste) så krävs rejäl fysisk ansträngning som vid löpning, skidåkning, simning mm. :-)

    SvaraRadera
  2. Vi verkar vara överens? Kul med en like.

    SvaraRadera